woensdag 17 juni 2015

Zeg nee tegen verspilling! Scrap soep

Het is al meer dan 2 jaar terug dat ik bewust werd van de verspilling die plaatsvond bij mij thuis. Hele groenten werden soms niet gebruikt, terwijl ik dan gewoon weer nieuwe groenten in huis haalde door boodschappen te halen. Op een gegeven moment moest ik zelfs een kwart van mijn groenten weggooien. Dat is toch te gek voor woorden? Eten weggooien, terwijl een percentage van de wereldbevolking blij zou zijn met zelfs 1 van die rottende groenten? Er moest echt verandering in komen...

Het eerste wat wij toen deden was de 1 week challenges: voor 1 week mocht je geen boodschappen halen. Je mocht alleen maar leven van wat je al in huis had en niks meer dan dat. In de jaren erna hebben we wel toegelaten om vers fruit erbij te kopen als al het fruit op was. Maar we kwamen er steeds achter dat onze voorraadkast goed gevuld is. En zo kun je ook producten gebruiken die je al een tijdje niet hebt aangeraakt. Ook moest je zo wat creatiever worden met je recepten, bijvoorbeeld een linzenpaté maken. Deze challenges gingen best wel goed en waren ook leuk om spontaan te doen (zodat je niet kon plannen door 1 week wat meer te kopen dan normaal).

De tweede verandering die we maakten was hoe wij groenten en fruit in de koelkast bewaren. Dit doen wij nog steeds. Alhoewel het soms onhandig kan zijn om je groenten zo te bewaren, zijn we meer bewust van welke groenten we nog niet gebruikt hebben in de koelkast. Vooral als je ze een tijdje met rust hebt gelaten en je de nieuwere groenten naar achteren duwt, staart het "oudje" je dan elke keer aan als je de koelkast opendoet. De groentenla is een uitstekende plaats om dranken etc. te bewaren en onze groenten gaan nu veel langer mee.

Als we, na de eerste 2 tips, nog steeds groenten en fruit in de koelkast / fruitmanden hadden dan besloten wij om (1) minder van X groenten en fruit te kopen voor de volgende keer en (2) om voordat wij boodschappen deden, alles te verwerken tot een eetbaar of verzorgend product.

Uiteindelijk heeft dat alles ertoe geleid dat wij minder groenten en vruchten verspillen. Dus, nog 1 stap verder gaan. Hoe konden wij nog minder afval produceren? Nu is het ietsjes moeilijker geworden, omdat onze huisgenoot wat makkelijker denkt over het weggooien van ingrediënten. Maar, het is tegelijkertijd ook een motivatie voor ons om zelf minder afval te maken.

En zo is onze scrap soep tot stand gekomen....

Scrap soep? Ja...geen sexy naam, maar laat dat je niet afschrikken. Als je bezig bent met het koken van gerechten en bijvoorbeeld uien, knoflook of gember nodig hebt, dan haal je meestal het vel ervan af en dan gooi je dat weg.

Wij doen dit nu niet meer. We hebben een plastic bak op de aanrecht staan, waarin we alle uiteindjes en velletjes van groenten indoen. Als we klaar zijn met alle voorbereidingen, dan gaan al die 'scraps' in een zakje, de vriezer in. Het zakje, meestal met een inhoud van 3 liter, wordt dus per dag voller en voller. Ook kookvocht van bonen bewaren wij in een grote fles.


Heb je een volle zak? Dump het allemaal in een grote pan en kook dit met water dat de groenten net bedekt. Laat dit voor nog een klein uurtje verder pruttelen. Haal de groenten er dan uit en laat het bouillon sterker worden.  


Als het goed is krijg je een mooie bordeaux rode bouillon. Afhankelijk van hoeveel groenten je hebt, heb je een sterkere of slappere bouillon. Je kunt altijd nog verse groenten toevoegen aan de bouillon in deze fase (of nog een zakje scraps als je dit hebt!) en de groenten verder laten pruttelen. 

Voeg nu ook wat kruiden toe: laurierblad (1x), zwarte peperkorreltjes, gedroogde tijm / rozemarijn, koriander en komijn horen tot mijn standaard kruiden. En natuurlijk zout! Ik versterk mijn bouillon meestal door wat azijn toe te voegen (ongeveer 1 eetlepel). Nu is ook het moment om het bonenvocht toe te voegen. 

Zeef de groenten er dan uit en laat de bouillon reduceren totdat je ongeveer de helft overhebt. Laat dit afkoelen en bewaar in een fles / glazen pot. Voeg eventueel wat hotsaus toe.  


 Let op: het kan zijn dat de bouillon een beetje bitter is als je bijvoorbeeld paprika met de witte randen hebt laten meekoken. Dit moet je balanceren door meer zout, zuur en zoet toe te voegen. 

Deze scrap soup is heel lekker en kan overal gebruikt voor worden. Meestal verdun ik de soep een beetje en eet het met ramen en wat groenten, gebruik het voor congee (hartige rijstepap) of voor andere gerechten. 

Heb jij goede tips om verspilling tegen te gaan? Deel jouw kennis!
Laat een bericht achter. 

Bedankt voor de tijd dat je genomen hebt om het artikel te lezen.
Remember, eat your veg! ^.^ 



0 reacties :

Een reactie posten

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)