maandag 31 december 2012

Mix-up van de week: Laatste post van het jaar!

Zo, laatste post voor 2012.... hier is dan de mix-up van de week:
Vegan Ayaka: Ayaka is een gerecht dat op Curacao vooral rond de kerstdagen gegeten wordt, en ik vindt het heerlijk! Het is traditioneel een gerecht vol met kip, funchi (gemaakt van maismeel en water / bouillon) en groenten. 
In plaats van kip heb ik gebruik gemaakt van jackfruit, dat ik heb laten marineren in een marinade van sinaasappelsap, knoflook, ui, soya saus en wat kipkruiden en komijn, pruimen, olijven en kapertjes. Dat had ik overnacht laten koken in de slowcooker met de marinade en wat water. 
In een pan had ik ui, paprika, tomaat en knoflook in een koekenpan gedaan, kipkruiden bij gedaan, wat tomatenpuree, paprikapoeder en 2 eetlepels suiker. Het omhulsel is gemaakt van maismeel, water, zout, komijn, venkelzaad en wat saus van de jackfruit.
Het 'deeg' wordt op bananenbladeren geplaatst (die kort geblancheerd zijn), met een beetje van de "kip", en het deeg wordt dan gevouwen over het deeg heen. Dan wordt het pakketje dichtgevouwen, in nog een bananenblad gewikkeld en dan vastgemaakt met wat touw. 

Traditioneel wordt het pakketje in water gekookt, maar dat vind ik persoonlijk niet lekker, omdat je dan water krijgt in het deeg. Ik vind het veel lekkerder om het te stomen voor een half uur of een uurtje in de oven te plaatsen met een laagje water in de ovenschaal, en wat aluminiumfolie erover heen.

Dit is mijn versie van ayaka!  


 Vegan Potstickers 

 Ooit potstickers gehad? Er zijn verschillende versies van deze dumplings, bijvoorbeeld gyoza (wat ik trouwens ook heel lekker vind). Het deeg is gemaakt van bloem en water en de vulling kun je zelf samenstellen. Ik heb een vulling van seitan gekruid met mirin, gember etcetera, bosui, wortel en wat Aziatische kruiden (koriander). De potstickers bak je eerst in hete olie in een koekenpan, waarna je het deeg stoomt met een beetje bouillon.  



Winter taart

Laatste van de mix-up is de wintertaart, en dit is gewoon simpelweg een taart gemaakt met alle wintervruchten die je in huis hebt, bijvoorbeeld appels, peer etcetera. Het taartdeeg heb ik gemaakt met de Vegan Butter die ik  een tijdje geleden gemaakt heb (zie veganbaking.net).

Wat heb jij de laatste tijd gekookt? En wat ga jij koken in 2013?
Mijn eerstvolgende post gaat waarschijnlijk over oliebollen (ik test momenteel een paar recepten uit). 

Smakelijk eten en veel plezier in de keuken!
Fey

2 opmerkingen :

  1. Hai Fey,

    dat jackfruit wil ik uitproberen. Heb het vroeger altijd zien liggen op de markt, maar heb het zelf nooit gegeten.
    En nooit geweten dat je er hartige gerechten mee kunt maken; zeker het uitproberen waard.
    En Happy New Year!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, bedankt voor je comment!

      Ja jackfruit wordt vaak gebruikt in de Vegan Cuisine van Amerika en in de Aziatische keuken. Zo ben ik erachter gekomen. Ik ben nu aan het experimenteren welke smaakcombinaties ik het lekkerst vind (combinatie sap & kruiden voor de marinade). Maar ik zal zeker recepten blijven posten!

      Geniet van 2013 :D

      Verwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)