vrijdag 13 juni 2014

DIY update: Sojavrije Miso

In januari 2013 begon ik aan een ambiteus project: zelf miso maken! (Klik hier voor de post)

Wat is miso? Miso wordt traditioneel gemaakt van sojabonen, rijst, zout en koji. Koji rijst bevat een specifieke schimmel en dit zorgt ervoor dat deze pasta gaat fermenteren.

Miso is een Japanse must-have. Ze gebruiken het veel, vooral voor miso soep, maar ook als smaakmaker in andere gerechten. In Amerika is miso een must-have voor vegan gerechten en sauzen.


Je hebt verschillende typen miso:
- Witte of Shiro miso. Witte miso is het minst zout en mild van smaak.
- Rode of Aka miso
- Zwarte of Kuro miso (ook wel donkere miso genoemd).

Zoals ik al aangaf kun je miso gebruiken in sauzen, dressings, soep, stoofpotjes en dergelijke.
Je kunt een pakje of potje miso kopen voor ±4 of 5 euro. Voor betere miso's betaal je natuurlijk mee.

Hoe maak je miso?
Kijk hier: DIY Miso

Ik heb als starter voor mijn miso een andere miso gebruikt, maar daar zat helaas wat soja in.
Wil je hem helemaal soja vrij? Dan laat je de eetlepels miso weg!

Hoe gaat het nu met de miso?

De kikkererwtmiso / chickpea miso / garbanzo miso ziet er goed uit!
Deze heeft de meeste kans om schimmel te krijgen trouwens. Goed om te gebruiken als shiro miso.
De miso is inmiddels al 1 jaar oud (=1 zomer en 1 kalenderjaar) en is bezig 2 jaar oud aan het worden (= 2 zomers).



Nu heb ik een meer traditionele bewaarpot gevonden. Als je miso gebruikt, zorg ervoor dat je er een goed zout laagje op doet. Schrap het zout eraf wanneer je miso pakt en zet er weer een zoutlaagje op.


Doe er een katoenen doekje en het deksel erop. 


De adzuki miso ziet er ook heel goed uit. Die heb ik ook in de pot bewaard. Ik weet dat ik 
miso ga gebruiken, dus ik bewaar een portie van de miso in de koelkast. Dat kan natuurlijk ook als
je vindt dat je miso genoeg gefermenteerd heeft. 

Bewaar het dan in een plastic bak of glazen pot. Sluit goed af en stop in de koelkast.

Miso meer laten fermenteren? Gewoon buiten laten staan!


Dit is de adzuki miso. Ik heb hem een beetje chunky gelaten, maar het ziet er ook goed uit.
Deze miso heeft bijna geen last van schimmel! 
Ook goed te gebruiken als vervanging voor donkere of rode miso (want het is beide). 

Waar gebruik jij miso voor? En wat is jouw favoriete DIY?
Interesse in deze miso? Laat een bericht achter! 
Let op: bevat sporen van soja. 

Eat. Enjoy! ^.^










4 opmerkingen :

  1. Wow, wat ontzettend stoer dat je je eigen miso hebt gemaakt! Ik fermenteer wel eens iets, zoals een notenkaasje of zuurdesem voor brood, maar zo'n lang project als miso heb ik nog niet aangedurft. Ik heb net het boek The Art of Fermentation van Sandor Katz voor mijn verjaardag gekregen, dus wie weet komt het er ooit nog eens van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Martine :)
      Hartelijk bedankt voor je comment. Fermentatie vind ik een heel leuk project!
      En vooral met mijn soja allergie en mijn liefde voor miso, kwam ik tot de conclusie dat ik het dan zelf moest maken :D

      The art of Fermentation...dat is een boek dat ik ook wou kopen! Ik zou graag willen weten wat je er uiteindelijk van vindt ^.^
      Kan ik kijken of ik hem ook ga kopen :D

      Verwijderen
    2. Ik heb het boek nu een poosje in huis en ik ben er erg blij mee. Het is heel fijn geschreven en leest bijna als een roman, dus je kunt er heerlijk mee op de bank kruipen. En het is heel compleet. Bijna iedere vorm van gefermenteerd voedsel en drank staat erin beschreven volgens mij en het is behoorlijk vegan friendly. Echt een aanrader als je dit soort dingen leuk vindt.

      Verwijderen
    3. Hoi Martine ^.^
      Heel fijn om te weten! Bedankt voor je tip :D
      Groetjes

      Verwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)