vrijdag 4 juli 2014

Biologisch shoppen - duur?

De meningen over biologisch shoppen zijn verdeeld. Aan de ene kant zijn biologische groenten en vruchten
niet gezonder, maar aan de andere kant smaken ze wel beter. Dus koop je biologisch voor de smaak of is gezond eten gezond eten?

Sommige Vegan bloggers geven de voorkeur aan puur biologisch eten en anderen maakt het niet zoveel uit.
Ik koop normaliter biologisch, maar de laatste paar weken heb ik ook niet-biologische producten geprobeerd.

Mijn conclusie: groenten en fruite die op de dirty dozen staan, smaken gewoon veel beter als ze biologisch zijn! Ik merkte het verschil pas toen ik was overgestapt op biologisch voedsel en dan weer terug op niet-biologisch. Probeer maar eens zelf een bio aarbei of appel en een niet bio aarbeid of appel.

Ik  heb hierbij wel een grappig verhaal. Mijn man had een pakje aarbeien gekocht (niet bio) en had ze heel lief in een kommetje voor me gezet. Ik dacht..hmm lekker, aarbeien! Dus ik hap in de aarbei en ik spuug het meteen weer uit! Waarom? De aarbei had totaal geen smaak, was heel erg waterig. Sorry, maar dan betaal ik liever 4 tot 5 euro voor een bakje aarbeien - die smaken gewoon veel lekkerder. Hetzelfde heb ik met appels. [Bij fruit/groente boer smaakt hij wel iets beter, maar niet vergelijkbaar met bio product].


Een product dat ik niet per se biologisch hoef te kopen is Chinese Kool - daar merk ik niet echt een verschil tussen bio en niet-bio. Hetzelfde met mango's of papaya's.

Je hebt groenten en fruit die 'dirty' zijn of veel pesticides bevatten en groenten /fruit die het minste pesticides bevatten. Ze worden de dirty dozen en de clean fifteen genoemd, en ieder jaar worden de items op de lijst getest om te kijken of ze nog op de lijst mogen staan.

Welke groenten / fruit staan op de dirty dozen in 2014?
- Appels                                                              
- Aardbeien
- Druiven
- Selderij
- Perziken
- Komkommers
- Tomaten
- Erwten*
- Aardappels

The clean fifteen in 2014 bestaat uit:
- Avocados
- Mais
- Ananas
- Kool
- Uien*
- Asperges
- Mango
- Papaya
- Kiwi
- Aubergine
- Grapefruit
- Meloen
- Bloemkool
- Zoete aardappelen

Groenten / fruit met een * staan op sommige lijsten in dirty dozen en bij anderen op de clean fifteen.

Dus, als je de dirty dozen en clean fifteen in gedachten houdt, hoef je niet veel geld te besteden, afhankelijk van wat je allemaal koopt. Normaliter besteed ik per week 80 - 100 euro aan boodschappen. Ik ga ook regelmatig de uitdaging aan om dit budget te halveren en boodschappen te doen.

Dus hoe ziet 50 euro aan boodschappen uit uitgaande van biologische producten?

* Een bakje bosbessen (korting)
* 3 pakjes aarbeien (korting)
* 1 ons kersen
* 4 wilde perziken
* 1 butternut squash
* 3 uien
* 1 kilo citroenen
* 2 rode pepers
* 1 zuurdezem maisbrood (heel)
* 250 gram biologische amandelen (korting)
* 1 kilo royal gala appels
* 1 kilo bananen
* 1 watermeloen
* 2 verse knoflook
* 1 rode paprika
* 6 blikjes hele tomaten / tomaten in stukjes (korting)
* 1 potje tomatenpuree (200 gram)
* 1 bakje olijven


In principe is dit een prima lijst aan boodschappen als je al veel basis ingrediënten thuis hebt. In dit geval had ik al 4 typen rijst, 2 typen pasta, 4 typen bonen, zeewier, etc.
Dus dit was een goede aanvulling.50 euro kan veel biologische producten kopen, maar je kunt zelfs nog meer kopen als je dit combineert met de clean fifteen.

Dus...hoeveel besteed jij aan jouw boodschappen? En waar geef jij de voorkeur aan: bio of niet-bio?
Laat een berichtje achter ^.^

Remember, eat your veggies! 2 opmerkingen :

  1. Leuk dat je hier een blogpost aan wijdt :-) ik blijf het een lastig iets vinden. Toen ik werkte kocht ik veel biologisch. Maar nu ik weer op studentenbudget zit.. not so much. Ik vind het ook heel belangrijk om leuke dingen te doen en wil daar niet op beknibbelen. Dus jammergenoeg nu niet zoveel bio, ik koop veel bij Lidl. Ik probeer wel zo veel mogelijk fair trade te kopen, want het idee dat andere mensen moeten (honger)lijden voor mijn producten vind ik wel te ver gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja het blijft moeilijk....ik heb wel gemerkt dat je op de bio boerenmarkt (als je dat in de buurt hebt) wel iets goedkooper is dan de bio supermarkt (ik koop daar altijd rond de 30 / 40 euro aan alle groenten en fruit dat ik nodig heb). Maar uiteindelijk moet je doen wat het beste bij je budget past! :D

    BeantwoordenVerwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)