donderdag 20 juni 2013

Vegan Sushi - Yum!

Moe van de Kappa (komkommer) en Avocado Makki's en heb je ideeën nodig voor Vegan Sushi?
Marisa Baggett heeft hele handige suggesties op haar website: klik hier!
Ik kwam haar toevallig tegen toen ik op zoek was naar suggesties voor sushi rollen.

Ik ben eigenlijk een grote fan van de Kappa en Avocado Makki, maar soms heb je gewoon eens wat anders nodig.

De sushi die ik gemaakt had waren:

Pinda-Komkommer Gunkan: een rijstbal met daarover wat pindasaus, pinda's, sambal, koriander en wat gember en geraspte daikon rettich. Dit alles is gewikkeld in komkommer (en zodat hij aan elkaar blijft plakken wat nori!)


Appel Nigiri: een rijstbal met wat appel (dat gedoopt is in rijstazijn), daikon en gember. Kimchi Inari: een inari zakje (zoete tofuzakje) met daarin een 'snelle' kimchi, gemaakt van wortels, broccoli en bosui.
Portobello en Walnoot Maki: een inside-out rol, gevuld met portobello gekookt in terriyaki saus, walnoten en bosui.  


Zoete aardappelen en shiitake makki: deze rol is gevuld met zoete aardappel en shiitaki (gekookt in terriyaki saus), een Japanse paddestoel. 
Leftover rol: alles wat overbleef van de vorige rollen werd in deze rol gezet: zoete aardappel, komkommer, appel en wat shiitaki.


Sushi neemt veel tijd in beslag als je wilt maken. Vraag dus om hulp, of koop je tijd uit!
Wat je sowieso in huis moet hebben om sushi te maken (of op je boodschappenlijst) moet hebben staan is:


 • Sushi rijst of ronde bruine rijst. Sushi rijst is wit en zit eigenlijk vol 'lege' calorieën. De enige reden waarom ik hem gebruikt had was omdat ik nog een aantal zallen in mijn kast had staan.
  Kies het liefst voor bruine rijst OF als je helemaal geen rijst wilt, kun je ook gebruik maken van zonnebloemzaden! Week de zonnebloemzaden en vermaal dit tot een pasta in de blender of foodprocessor. Gebruik dit in plaats van sushi rijst ^.^
 • Nori vellen: geroosterde zeewiervellen van goede kwaliteit. Let op: raak niet in de verleiding om een hele grote pak te kopen tenzij je ook heel veel nodig hebt. Koop liever 1 of 2 kleine pakjes. Als je een grote pak koopt en dit langer open laat worden de vellen aangetast door vocht. 
 • Rijstazijn: kook liever rijstazijn in plaats van sushi azijn. Voordat je dit bij de rijst doet, los 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout in de azijn op.
 • Ingemaakte gember: deze gember wordt gegeten tussen de sushi in om je pallet te reinigen.
 • Wasabi: deze pasta of poeder is erg sterk. Let dus op hoeveel je in je sushi doet of hoeveel je op de sushi zet. Deze wasabi is eigenlijk geen echte wasabi...echte wasabi is veel zachter van smaak.
 • Sojasaus: sojasaus is niet verplicht, maar wordt vaak gebruikt om de sushi in te dippen. Het is afhankelijk van je smaak of je dit wel of niet wilt doen. Een alternatief is bijvoorbeeld wat citroensap met zout of wat ume boshi azijn.
 • Gember: gember staat al op de lijst, maar wat verse geraspte gember op je sushi is ook heerlijk!
 • Rettich: de meest gebruikte rettich voor sushi is de Daikon Rettich. Ik had op dit moment geen daikon, maar gewoon gebruik gemaakt van een Roze Rettich. Was ook prima - rasp het gewoon op je sushi!
 • Optioneel: Inari zakjes: zoete tofuzakjes, die kunnen leiden tot interessante smaakcombinaties ^.^

 • Ingrediënten voor je vulling: kies zelf je favoriete vullingen.

 • Bamboomat: nodig voor het rollen van je sushi!
Hopelijk is de lijst zo compleet. Wat is jouw favoriete sushi?
Laat het weten in de comments!
Wist je dat je kans maakt op een Vegan kookboek? Kijk hier: Now and Zen Epicure.

Eat. Enjoy!

0 reacties :

Een reactie posten

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)