dinsdag 23 juli 2013

Kimchi salade & Water Kefir!

Dit keer hebben we met komkommer kimchi een lekkere salade kunnen maken :D
Je kunt hier een recept for kimchi vinden: I luv Kimchi! Ik moet wel zeggen dat ik nu een andere recept gebruik, daar post ik wel later nog over. De komkommer moet je trouwens maar 20 minuten laten staan met zout in plaats van 1 tot 2 uur en je kunt hem meteen gebruiken.

Stap 1: Maak je kimchi. Gebruik geen Daikon Rettich, maar gebruik liever wortels en wat gember en knoflook.

Stap 2: Mix de kimchi in je salade. En klaar! Zo makkelijk is het!


Lekker verfrissend op een hete dag!

Water Kefir

Eén van mijn andere bezigheden is water kefir. Water Kefir is een licht bruisend, lichtzure, probiotische drankje dat je makkelijk thuis kunt maken. Water kefir is ook licht alcoholisch (.5 - 2 %) en is rijk aan vitamines (B1, B2, B6, C, D en H) en aan anti-oxidanten. Op veel websites wordt geclaimed dat Water Kefir ook een goede bron van vitamine B12 is (dus ideaal voor veganisten), maar daar ben ik zelf skeptisch over. Vitamine B12 kan niet door bacterieen worden aangemaakt, anders zou het veel meer voorkomen in de natuur, en dat is niet zo. Melkkefir aan de andere kant is wel rijk aan vitamine B12, maar ja...daar zit melk in. 


Wat heb je nodig?
Voor 1 liter: 
60 - 70 gram water kefir korrels / kristallen
60 - 70 gram suiker
Halve biologische citroen
  3 - 5 Biologische vijgen

Let op: wanneer je kefir maakt, mogen de korrels niet in aanraking komen met metaal. 
Gebruik daarom glazen potten, houten of kunstoffen lepels die je niet met zeep wast en een zeef van kunststof. 

In een schone glazen pot meng je gefilterd water en de suiker samen, totdat de suiker is opgelost. Voeg voorzichtig de kefir korrels toe en doe de rest van de ingredienten in de pot. Laat
het op kamertemperatuur fermenteren voor 24-48 uur. 

Als een liever een wat zoetere drank heb, laat het voor 24 uur staan. Let op: de 24 uur-drank werkt ook laxerend, dus niet te veel in 1 keer drinken. 
Als je liever een wat zuurdere drank heb, laat dit voor ongeveer 48 uur staan. Dan is de drank nog wel zoet, maar heeft dan ook een lichtzure karakter. 
Je kunt de drank ook langer dan 48 uur laten staan, maar dan wordt de drank erg zuur. Je kunt het dan ook drinken...mijn familie is er dol op, ik ben meer een fan van de 48 uur drank. Let op: de > 48 uur drank werkt verstoppend, dus niet teveel drinken in 1 keer. 


Je kunt water kefir ook maken met rozijnen, abrikozen of andere gedroogd fruit in plaats van vijgen, maar als je pas begint, zijn vijgen handiger omdat de korrels dan heel veel groeien!

Je kunt ook vers fruit gebruiken: let op! Hou dan wel een deel van de water korrels apart, want na veelvoudig gebruik kunnen ze afsterven. Dit geldt ook als je water kefir maakt met kokoswater, vruchtensap of als je andere experimenten doet, zoals kefir bier. 


Als je de kefir niet gebruikt, kun je ze bewaren in water met wat suiker erin. Ze blijven goed!
Roteer dan de korrels als je nieuwe kefir maakt. 

Kefir heeft ook een medicinale werking. Kefir helpt bijvoorbeeld bij maagklachten, darmproblemen, huidaandoeningen zoals eczeem of uitslag, depressie, cholesterol, candidas, ontstekingen in de luchtwegen, blaasontsteking, nierontsteking, bloeddruk verlagend en slapeloosheid. 

In mijn ervaring werkt de kefir goed bij mijn nachtrust en bij het verlagen van bloeddruk (in mijn familie). Je kunt online ook veel verhalen vinden over de voordelen van water kefir. 

Geïntereseerd? Waar kan je het dan kopen? 1 plek waar je goede kwaliteit water kefir kunt krijgen (afhankelijk van de koper) is op marktplaats. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kefir krijgen die het eerst goed doen en dan afsterven.... Ik had twee verschillende porties water kefir gekocht en de ene stierf af, en de andere vermenigvuldigde zich als een gek. Erg raar. 

Ik heb zelf ook veels te veel kefir. Ik verkoop mijn kefir op marktplaats!0 reacties :

Een reactie posten

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)