zondag 11 augustus 2013

Experimenteer met....Water Kefir

Water kefir is heel veelzijdig. Indien je mijn vorige post niet hebt glezen kun je dit hier vinden: Water Kefir. Kortom. water kefir is een lichtbruisend drankje dat gemaakt wordt met kefir kristallen dat ook nog eens goed is voor je gezondheid!

De vorige weken ben ik druk geweest met het verkopen van mijn overtollige korreltjes (interesse? Kijk hier: advertentie water kefir) en met het experimenteren met deze veelzijdige korreltjes. In deze blogpost ga ik het hebben over een paar van die experimenten.

Experiment 1:  Water kefir met vers fruit

Stap 1: Weeg je kefir in een plastic bakje. Kijk eerst hoeveel je nodig hebt: voor 1 liter kun je 60 - 70 gram gebruiken en voor 2 liter (in mijn geval) 120 - 150 gram. Als je meer gebruikt bruist het meer, dus eigenlijk moet je zelf weten hoeveel je gebruikt.


Stap 2: Kies je fruit uit. De truc is om fruit uit te kiezen dat niet teveel zuur bevat. Een halve citroen of ander stuk citrusfruit is meer dan genoeg om het drankje een zure smaak te geven. Meer dan dat is niet nodig en is trouwens schadelijk voor de waterkefir! Stap 3 (optioneel): Kies je smaakmaker uit. Dit kan zijn: gember, verse kruiden zoals rozemarijn of basilicum, gedroogde kruiden zoals kaneel of jeneverbessen. En fin, je moet zelf weten wat je als smaakmakers gebruikt. Denk eraan dat het wel goed moet combineren met de rest van de ingrediënten.  


Stap 4: Kies je gedroogde fruit uit: met gedroogde vijgen groeien je kristallen het best, maar voor de variatie kun je ook gedroogde abrikozen, rozijnen, dadels, mango's, appels en dergelijke gebruiken. De gedroogde fruit zorgt ervoor dat de kefir de nodige stikstof krijgt. 

Stap 5: Doe gefilterd water in je glazen pot en los daarin ongeveer evenveel suiker in op als je kefir kristallen wegen. Dit doe je als je liever een wat zoetere drankje hebt. Je kunt je ook houden aan 7% suiker op het hoeveelheid water. Dus voor 1 liter heb je 70 gram suiker nodig en voor 2 liter 140 gram. Zorg ervoor dat je eerst de suiker oplost voordat je de kristallen toevoegd. 

Stap 6: Doe alle ingredienten in de glazen pot. Dit zijn dus in volgorde gefilterd water, suiker, kristallen, fruit, smaakmakers, gedroogd fruit.  
Stap 7: Laat het mengsel voor 24-48 uur staan en drink het lekker op!


Tip: Je kunt in plaats van water ook gewoon thee gebruiken (pot aan de linkerzijde)!

De volgende keer: Er zijn twee methodes voor het maken van water kefir. Maar is de één beter dan de andere? 

Bedankt voor het lezen!2 opmerkingen :

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)