Maar was is shortening eigenlijk? Shortening is een vaste vet dat gemaakt wordt uit plantaardige olie, voornamelijk uit soya olie. Shortening geeft vooral een 'flaky' structuur aan een deeg, en wordt vaak in combinatie met boter gebruikt.
Shortening wordt gemaakt door hydrogenering: er wordt 'water' toegevoegd aan het product, waardoor shortening vast blijft (en niet vloeibaar wordt). Je hoeft het dus niet in de koelkast te plaatsen en is heel lang houdbaar. Maar hydrogenering is helemaal geen gezond proces!
Zorg er dus voor dat je niet-gehydrogeneerde shortening gebruikt, of maak het zelf...
Ik heb gebruik gemaakt van het recept op Veganbaking.net. Ik vind de writer van dit artikel echt een genius!
Het is eigenlijk een heel simpel recept:
160 gram gesmolten kokosboter
53 gram raapzaadolie, saffloerolie of zonnebloemolie, ik heb raapzaadolie gebruikt, vandaar de gele kleur.
Voordelen van DHZ (Doe het zelf) / DIY (Do it yourself):
- Je bent niet veel kwijt, ongeveer 2,60 euro aan kosten (biologische kokosolie (6,89) en raapzaadolie (3,-iets) zijn niet de goedkoopsten).
- Je hebt een 'pure' product, in plaats van gehydrogeneerde shortening.
- Je kunt het leuke vormpjes geven, of een portie-size. Ik heb die van mij ongeveer 50 gram gemaakt, omdat veel van de recepten een veelvoud hiervan vragen.
Gebruik jij shortening? En Zo ja, waarvoor?
Ik gebruik hem voornamelijk voor pastei en taart of koekjesdeeg!
Veel plezier in de keuken!!
Fey
Hi, vraagje, zover ik het weet, kokosboter en kokos olie zijn niet dezelfde. Welk product moet ik het dus gebruiken? kokosboter ( of wel santan genoemd) of kokosolie? Dank je wel :-)
BeantwoordenVerwijderenHallo P.C. Santoso,
VerwijderenJe kunt gewoon kokosolie gebruiken. Ik had kokosboter geschreven, maar ik bedoelde kokosolie!
Groeten en succes!