zaterdag 8 december 2012

Kruiden: Zoet!

Kruiden, je kunt echt niet zonder! Tenzij je geen enkel smaakpapil hebt natuurlijk. Hoe hebben kruiden eigenlijk invloed op ons? Op heel veel verschillende manieren, maar laten we eerst kijken op hoe onze tong in elkaar zit:

Onze tong registreert zoute en zoete smaken aan de voorkant van onze tong, zuur aan de zijkanten en bitter aan de achterkant. Je hebt ook de 5de smaaksensatie: 'umami', een hartige smaak.

Door een goede combinatie van kruiden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat een 'ok' maaltijd een super maaltijd wordt!

Vorige week had ik het al gehad over de standaard kruiden. Vandaag over zoete, spicy en hartige kruiden!

Zoete kruidenKaneel: Kaneel wordt veel gebruikt in de Nederlandse keuken, vooral bij het bakken van taarten en      koekjes. Wat vele mensen niet weten is dat het meest voorkomende kaneel eigenlijk helemaal geen   kaneel is, maar Cassia. Cassia heeft een sterkere en zoetere smaak dan Cinnamomum verum oftewel Ceylon Kaneel (echte kaneel uit Sri Lanka). 

Als je kaneel koopt, komt dan liever stokjes, dan de poeder! Ik vind het lekker om de stokjes eerst te toasten in een koekenpan en dan te verpulveren in mijn kruidenmolen. Gebruik kaneel niet allen voor zoete gerechten, maar ook bij hartige gerechten, zoals Chili of gerechten uit de Oosterse keuken. 

Kruidnagel: kruidnagels zijn de gedroogde bloemknopjes van  de kruidnagelboom, de Syzygium Aromaticum. Deze kruid is net zoals kaneel veelzijdig. Het wordt veel gebruikt voor zoete gerechten, maar ook voor hartige gerechten, bijvoorbeeld in de Mexicaanse keuken. 

Nootmuskaat: nootmuskaat is ook afkomstig van een boom, de Myristica Fragrans oftewel de muskaatboom. Je kunt alleen de poeder van dit kruid gebruiken. Koop dus nootmuskaat en rasp het in een gerecht. Nootmuskaat wordt vaak in combinatie met kaneel gebruikt in zoete gerechten, maar het kan ook lekker geraspt worden over gekookte groenten of in sauzen. 

Let op: In hoge dosissen kan de nootmuskaat voor hallucinaties zorgn! Doe dus altijd minder dan 4 gram nootmuskaat in je gerechten. 


Vanille: Vanille wordt heel veel gebruikt bij zoete gerechten. Ze zijn afkomstig van de vanille orchidee, de Vanilla planifolia, die vanille bessen produceert. Het wordt gefermenteerd tot de vanille die wij in de winkel kopen. Vanille-aroma wordt gekregen door (synthetische) vanille oftewel vanilline, dus dit is niet echt vanille. 

Je kunt vanille gebruiken door de peul open te snijden en de merg eruit te halen, en dan deze peul bewaren in je suiker om vanillesuiker te krijgen. Je kunt ook vanillepoeder kopen (komt niet veel voor in NL) en vanille-extract (NIET aroma)!! 

Je kunt ook zelf vanille extract maken door vanille stokjes open te snijden, in een fles vodka te zetten en heel hard te schudden! Laat minimaal 6 weken met rust. Je kunt hem steeds aanlengen met vodka en nieuwe stokjes vanille. 

Gember: Gember komt voor in vele vormen, maar ik ga het hebben over de wortel en de poeder. Je kunt gember eigenlijk bijna overal in gebruiken. In combinatie met kaneel, nootmuskaat en kruidnagel zorgt het voor een lekkere kruidenmix! Je kunt de wortel gebruiken door het te raspen in de gerechten waar je het nodig hebt. Het heeft een zoete, maar scherpe smaak. Gebruik er dus niet teveel van!  

Steranijs: Steranijs komt van de Illicium verum boom / struik. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Ook is het onderdeel van de Chinese 5 kruiden mix (samen met kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel). Het smaakt naar anijs en kan gebruikt worden bij zoete gerechten of als toevoeging bij je kruidenmix!

Venkelzaad: venkelzaad smaakt naar anijs. Ze kunnen dus lekker gebruikt worden bij zowel zoete als hartige gerechten. Dit kan i.p.v. steranijs gebruikt worden in de Chinese 5 kruiden mix. Venkelzaad staat o.a. ook bekend als medicijn: je kunt op ze kauwen als je honger hebt - het onderdrukt je hongergevoel. Ook helpt het bij darmproblemen en PMS. 


Volgende keer: Spicy kruiden! 
Ik hoop dat dit je een handige overzicht heeft gegeven van verschillende 'zoete' kruiden die je in je keuken moet hebben. Ik heb ze er zeker staan! Ben ik er eentje vergeten? Laat me weten!

Welke kruid is jouw favoriet?
Bedankt voor jouw aandacht :)

Fey
2 opmerkingen :

  1. Hoi Fedi, mijn favoriete kruid is Five Spices; een combi met o.a. anijs, gember en kaneel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hou van 5 spices!
    Ik hou nog meer van 7 spices...echt een geweldige kruidencombi...slim, die Chinezen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)