vrijdag 29 november 2013

Interessante Kruiden - Sumac / Soemak

Een paar weken terug was ik in Turkije, om wat rust te nemen en natuurlijk wat cultuur op te snuiven. In Turkije worden er hele andere dingen gegeten dan hier: ze hebben bijvoorbeeld pide - een soort van pizzadeeg met toppings dat bij veel maaltijden gegeten wordt. Ze hebben ook en veel kleine gerechtjes met verschillende smaken die ik in Nederland niet eerder ben tegengekomen (vraag me maar niet hoe al die dingen heten! Ik heb het wel gevraagd, maar onthouden....?)


Wat is sumac / soemak?

Sumac (spreekt uit: soemak), is een kruid met een hele mooie donkerrode kleur, dat een hele aparte friszure smaak heeft. Het wordt bij vele gerechten (aan het einde van je kooktijd) toegevoegd, maar ook aan andere kruidenmixen. Je komt het tegen in vele keukens in het Midden Oosten, maar ook in Griekenland.

Sumac wordt gewonnen uit gedroogde bessen van de staghorn sumac. De meeste varianten van de sumac worden in verschillende landen gevonden (o.a Nederland), maar die zijn dan giftig. De staghorn sumac kun je gerust van nuttigen - het is zelfs gezond voor je en lijkt antibacteriële, antioxiderende en maagbevorderende eigenschappen te hebben.

Hoe smaakt het?

Sumac is heel erg friszuur en geeft meteen een citroenachtige smaak aan je gerechten, zonder de 'zing' van de citroen. Ik vind dit persoonlijk erg fijn, omdat ik dol ben op de citroensmaak, maar ik niet altijd goed tegen citrus kan. Dit is dan een mooie oplossing. Hoewel de smaak niet precies is als een citroen, heeft het wel zo'n smaak.

Wat kun je ermee doen?

Nou, ik weet het nog allemaal niet (ik ben er net mee begonnen), maar het smaakt in ieder geval heerlijk in soep of in hummus! Ik was heel erg verrast erdoor en denk dat dit 1 van mijn favoriete kruiden gaat worden. Don't worry, ik zal vast en zeker wel recepten mee posten (1 jaar later en nog steeds niks gepost, oei oei!).

Ik wil het ook! Waar kan ik het halen?

Als je sumac wilt kopen, voor een redelijk prijsje, kun je het beste gaan naar een Turkse supermarkt of Toko bij jou in de buurt. Soms moet je wel erg goed kijken, maar ik ben het in ieder geval in Den Haag nu meerdere keren tegengekomen - ik was erna op zoek om zeker te weten dat ik het hier ook kon krijgen (en niet helemaal terug naar Turkije moet om het te kopen!).

Je kunt anders ook online kijken - het is dan wel een stuk duurder en krijg je een stuk minder.

Vertel maar eens: door welke kruiden ben jij weleens positief verrast? En welke kruiden ken jij, die misschien in Nederland niet zo bekend zijn?

Bedankt voor je belangstelling en nog veel plezier in de keuken.
Groetjes! ^.^
Fey


3 opmerkingen :

 1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
  your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  I hope to see you there soon!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop mijn sumac meestal bij specialspices.nl , daar kost een zakje rond een euro en hoef je ook maar een euro verzendkosten te betalen!

  Je krijgt inderdaad wel wat minder dan bij de Toko (ongeveer 30 gram) maar als je niet in de buurt woont is het een ideale oplossing, en meestal gebruik je toch niet zoveel dus blijft het verser

  BeantwoordenVerwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)