vrijdag 23 november 2012

Seitan!

Heb jij ooit van Seitan gehoord? Een maand geleden wist
ik hier totaal niks van en nu ben ik er dol op!

Seitan is een vegan / vegetarisch vlees alternatief. Voor mij was
dit perfect, omdat ik allergisch ben voor soja en geen TVP (sojabrokken),
tempeh of tofu kan eten.

Seitan is al een eeuwenoud begrip in de Aziatische keuken (vooral de Chinese en Japanse).
Sinds het eind van de 20ste eeuw begon Seitan een plekje te krijgen in de Westerse Vegetarische keuken. Misschien heb je het nooit opgemerkt, maar het wordt gewoon verkocht in (natuur)winkels! Meestal wordt het bewaart in de kookvocht zodat hij niet uitdroogt.

Ik heb nog nooit Seitan in de winkel gekocht, ik maak het zelf. Er zijn twee manieren om seitan
te krijgen:

1. Je maakt een deeg van bloem, kruiden en vocht, en wast het deeg onder een kraan totdat je alleen de gluten over houdt (uit 1 kg krijg je ongeveer 300 gram).
2. Je koopt wheat gluten, glutenpoeder in de winkel. Hij is niet in elke supermarkt verkrijgbaar (die in Amazing Oriental is GEEN glutenpoeder), maar hij is wel verkrijgbaar in toko's!
Dit is een handige website om te kijken waar hij te koop is -  Aziatische Ingrediënten.

Basisrecept Seitan voor slowcooker / oven

280 gram glutenmeel
40 gram kikkererwtmeel of soyabloem
40 gram edelgistvlokken
1 tl uienpoeder
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl zout
1/4 tl pepper

6 eetlepels soyasaus of tamari
1 el olijfolie
425 ml water of bouillon
1 ui

1. Voeg de glutenmeel, kikkererwtmeel, edelgistvlokken, uien en knoflookpoeder, zout en pepper samen in een kom. Voeg daaraan 3 eetlepels soyasaus toe, de olijfolie, water / bouillon en roer totdat het een deeg vormt. 

2. Kneed het deeg (ja, dit is een vervelende klus) voor 3 minuten, door de zijkanten naar het midden toe te vouwen en het deeg dan samen te voegen. 

Voor slowcooker:
3. Voeg 2 liter water toe in de slowcooker en voeg de seitan toe (je kunt hem heel toevoegen of in 4 / 6 delen snijden). 

4. Snij de ui in 4 en voeg het aan het water toe, samen met 3 eetlepels soyasaus. Laat dit voor 4 tot 6 uren koken op low!

Bewaar de Seitan in de kookvocht in de koelkast. Hij blijft ongeveer 5 dagen goed in de koelkast en 3 weken in de freezer. 

Voor oven:
3. verwarm de oven voor op 150 °C. Pak een grote ovenschaal (waar ±2 liter in past) en gebruikt wat non-stick spray om het in te vetten. 

4. Plaats de Seitan in de schaal en voeg 940 ml vocht toe; hij moet ondergedompeld zijn. Plaats wat aluminiumfolie over de schaal en laat hem ± 3 uur in de oven staan. 

Gebruik dit recept als je Seitan wilt die je gewoon in recepten kunt plaatsen, bijvoorbeeld chili con carne. Je kunt hem ook in plakjes snijden, een sausje overheen gooien en op je boterham eten!

Wat kun je met Seitan doen?

Nou eigenlijk van alles: je kunt gehaktballetjes maken, beleg, broodjes, etc. Ik heb eerder al een review gedaan voor Artisan Vegan Cheeses, maar dat is niet het enige boek dat ik besteld had. Een andere boek was Vegan Sandwhiches save the day (Celine Steen & Tamasin Noyes), en dit is ook een geweldig boek!Eén van de dingen die ik met Seitan had gemaakt was hun Jimwhich Sandwhich:


En hij smaakte geweldig! Waar gebruik jij Seitan voor? En heb jij ooit van Seitan gehoord? Laat mij het weten!

Bedankt voor de aandacht :D
Much Luv,
FF
  

2 opmerkingen :

 1. Ja hoor, Seitan is alom bekend als tarwe-vleesvervanger. Ik gebruik het vaker bij de spaghetti (de potjes-versie). Deze van jou ga ik zeker eens proberen. En die aandacht...die heb je verdiend met zo'n artikel! Go Fedi, Go! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! :D
   Ik wou er ook gehaktballetjes mee maken, maar dat komt volgende week...ik heb al mijn glutenpoeder al gebruikt ^.^

   Verwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)