dinsdag 31 december 2013

Energie Thee: Ginseng en jujube thee

Veel mensen zijn vandaag bezig met het vieren van het oude / nieuwe jaar. Daar hou ik mezelf niet mee bezig. Instead, probeerde ik vandaag iets nieuws: rode ginseng thee gemaakt met jujube - een koreaanse thee dat gedronken wordt met honing en pijnboompitten. De smaak? Zoet en een beetje bitter. In het Koreaans heet deze thee Insam daechucha en kun je vinden op de website van Maangchi.

Wat is ginseng? Ginseng is de belangrijkste ingredient in dit recept. In dit recept heb ik zelf gedroogde rode Koreaanse ginseng, ook wel 'echte ginseng' genoemd, gebruikt. Ginseng grooit ook in china, Japan en Zuid Siberië. Afhankelijk van de kwaliteit en achtergrond van de wortel, betaal je meer (Koreaanse) of minder (Siberische) voor de ginseng.


Ginseng bevat veel fytonutriënten (stoffen die in kleine hoeveelheden al nuttig zijn, zoals mineralen en vitaminen) die goed zijn tegen kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Ginseng bevat ook calcium, magnesium, zink, ijzer, mangaan, seleen, vitamine C, Vitamine B1, 2, 3, 4, 11 en 12, vitamine A en biotine. Een supergezonde wortel dus.

Ginseng kan gebruikt worden om je stressbestendigheid te verbeteren, tegen vermoeidheid en als afrodisiac =.^ Deze medische werkingen zijn wetenschappelijk bewezen. Doordat ginseng zo'n wondermiddel is, is de vraag en prijs van ginseng enorm gestegen. Je komt hem mede daardoor ook weinig tegen in Nederland.

Waar kan ik ginseng vinden? Verse ginseng kun je, als je heel veel geluk hebt, ergens in een Aziatische toko vinden. Verse ginseng kun je makkelijk vermalen met jujubes voor een verse thee, maar omdat er veel water in zit, is de werking ervan minder dan bij een gedroogde ginseng.
Gedroogde ginseng kun je wat makkelijker vinden, en zowel toko's als online, bijvoorbeeld bij gekruid.com (je kunt hier zowel Koreaanse als de goedkopere Siberische ginseng).

Je kunt trouwens ook Maca poeder kopen. Dit is de Peruaanse ginseng en wordt in poedervorm in de meeste natuurwinkels (en ook bij DeTuinen) verkocht.

Ik was samen met mijn man in de stad (Den Haag) aan het lopen, toen ik langs de vegetarische Aziatische toko ging. Daar hebben ze verschillende producten voor vegans, bijvoorbeeld glutenpoeder, maar de meeste dingen hebben gluten erin. Ik vroeg daar of ze ginseng hadden, en dit hadden ze, maar dit was rode Koreaanse ginseng, en daar had ik nog nooit van gehoord. Enfin, de prijs was duur (28 euro voor 3 wortels!), maar ik dacht, ik probeer het dan even voordat ik de (witte) wortel online koop.

Toen we thuis kwamen zag ik op google dat rode ginseng eigenlijk veel krachtiger en gezonder was dan het wittere zusje (lucky for me!). In verband met mijn allergieën was ik eigenlijk bang dat ik er een hevige reactie op zo hebben (ik was alvast begonnen met een groene thee met 3% ginseng erin), maar ik had vandaag een kopje op en ik zit hier nog ^.^.


Jujubes kun je in gedroogde vorm in de toko's vinden. Dit zijn rode pruimen die vaak gebruikt worden in medicinale soepen, stoofschotels, wijn en desserts. Jujubes zijn verkrijgbaar in Amazing Oriental of andere toko's.

Hoe maak je deze thee nu? 

  1. Pak 3 gedroogde ginseng wortels en een handvol gedroogde jujubees. 


2. Doe de ginseng en de jujube in een pan en voeg 1.6 liter water toe. Breng dit aan de kook op medium - hoog vuur en laat dit 30 minuten doorkoken. Laat dit dan voor 2.5 uur op een laag pitje op het vuur staan totdat je de thee overhoudt. Je kunt de jujube en ginseng dan nog 2 - 5 keer gebruiken om alle smaak eruit te trekken. GOOI ZE DUS NIET WEG!  De ginseng op de foto's is dus van mijn 2de trekking (daarom zo juicy ^.^). 

3. Je kunt het anders ook in de slowcooker doen. Doe de ginseng  en de jujube in een pan en voeg 1.6 liter water toe. Breng dit aan de kook op medium - hoog vuur en laat dit 30 minuten doorkoken. Voeg dit toe aan je slowcooker en laat dit 2.5 uurtjes op hoog doorstoven. 


Drink de thee met honing / suiker / stroop en pijnboompitten. Hmmmm enjoy!
Trouwens, niet teveel kopjes op 1 dag drinken - je kunt side effects zoals slapeloosheid 
meemaken. 

Dus drink verantwoordelijk ^.^
Tot volgend jaar :)

0 reacties :

Een reactie posten

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)