zaterdag 16 maart 2013

Challenge: niks verkwisten voor 1 week! Linzenpaté

In het nieuws komt steeds meer naar voren hoeveel eten een gemiddelde Nederlander per jaar verkwist. En als je heel eerlijk bent, weet je dat jij ook meer verkwist dan je dat zou willen.

Hoewel wij in ons huishouden onze verkwisting proberen te minimaliseren, bijvoorbeeld door bij groenten de schil niet eraf te halen, brood op tijd op te eten, of te bewaren in de vriezer, door groente die aan het bederven te zijn meteen te gebruiken in een bouillon of dergelijke en dit te vriezen, of bij fruit door er een taart of jam van te maken.

Je kunt zoveel doen met groenten en fruit dat je niet aan het gebruiken bent. Natuurlijk kun je ook minder gaan kopen, als je ziet dat je dit product toch nooit op tijd afkrijgt.

Heb je ooit wel eens gezegd dat je honger hebt en niks in huis is, terwijl je keukenkast vol staat met items die je kunt koken, maar je gewoon geen zin in hebt? Nou, dat is dus nu onze uitdaging:

Wij gaan 1 hele week geen boodschappen doen (apart van een paar verse producten zoals fruit en groenten), en leven van wat we al in huis hebben. Dit klinkt misschien moeilijk, maar in de kast zit er veel meer dan wij hadden verwacht.

Wij hebben bijvoorbeeld meer dan 5 verschillende typen bonen, verschillende pasta (zoals noodles, macori, lasagna ed.), verschillende typen rijst, een heleboel kruiden, veel smaakmakers, geblikte groenten e.d.

Dus ik denk wel dat we er een week van kunnen leven. Deze week gaan mijn artikelen dus hierover :D


Recept Linzenpaté

Heb je linzen in je kastje staan? Zin in hartige paté? Bruine Linzen zijn hier perfect voor. 

150 gram bruine linzen (je kunt ook uit blik gebruiken)
1 teen Spaanse Knoflook
1 theelepel Uienpoeder
1 eetlepel Ongezouten Pindakaas
1-2 eetlepel DIY Ketchup
1 eetlepel citroensap
Italiaanse Kruiden
Zout
Peper
Beetje kookvocht


1. Kook de linzen: zet ze in een pan met kook water en laat ze koken. Zet het vuur op laag en laat het ± 20 minuten koken: ze moeten dan gaar zijn. Laat de linzen ietsjes afkoelen.

2. Zet de linzen in de blender met de rest van de ingrediënten. Je kunt mixen totdat je een puree krijgt, maar ik vind die van mij lekkerder met een paar hele linzen erin. Ik pulseer dus een paar keer. 

Voilá, dit is hem. Als het goed is heb je nu een hartige, rijke en tomatige linzenpaté. Dit is heel lekker op vers brood!

Geniet ervan en veel plezier in de keuken :D

Wat zijn jouw anti-verkwisting recepten?
2 opmerkingen :

 1. lijkt me heerlijk...heb nog een blikje linzen in de kast staan. Ook de rest nog wel, alleen DIY ketchup, daar moet je meer over vertellen, want ik heb geen idee wat dat is. Kan het voor een keer ook met gewone ketchup? Want dan weet ik wat we morgenvroeg op het volkoren brood smeren! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,
   Ja natuurlijk kun je normale ketchup gebruiken!
   DIY ketchup is zelfgemaakte ketchup:opwegnaarvegan.blogspot.nl/2013/01/diy-ketchup.html
   Het maakt het recept gewoon net iets lekkerder :-)
   Geniet van je broodje- het is echt lekker!
   Gebruik dan i.p.v. de kookvocht een beetje water of bouillon...:-)

   Verwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)