woensdag 27 februari 2013

DIY HOT Hotsaus!!

Hotsaus, wie gebruikt het niet? Ik ben er dol op - als je alle smaken in balans probeert te brengen maken een paar druppeltjes hotsaus alle verschil! Het gerecht wordt er niet per se pittig van, maar het krijgt een dieper smaak. 

Hotsaus is echter wel erg duur, voor zo'n kleine flesje tabasco hotsaus betaal je ruim 2.50. 
Dit kan beter! Het maken van hotsaus is heel makkelijk. Je hebt er gewoon 3 dagen geduld voor nodig, een blender, wat azijn en een hoeveelheid pepers naar keuze. Ingrediënten: 
Verse pepers (ik heb een pakje rawit pepers gebruikt van 100 gram), 
Azijn (ik wou geen scherpe azijn gebruiken voor de eerste keer, dus heb ik gebruik gemaakt van appel azijn)
1/2 theelepel zout
1 theelepel suiker
Eventueel:
als je een smokey hotsaus wilt hebben, die naar de tabasco hotsaus smaakt, moet je een paar druppels - 1 theelepel (hangt af van de hoeveelheid pepers) Liquid smoke toevoegen!

Instructies:
1. Voeg de pepers toe in de blender, en voeg genoeg azijn bij dat de pepers net ondergedompeld zijn. Voeg de rest van de ingrediënten en blend tot een puree. 

2. Voeg het mengel toe aan een pan en breng het tot kook. Roer af en toe.
LET OP!! BLIJF MET JE OGEN EN NEUS WEG  VAN DE PAN!!
De walm is echt PITTIG!!
Ik ben serieus! Ik stond van de verte 1 keer te roeren, en de geur kwam gewoon in mijn neus...kon geen lucht krijgen. Hou dus je adem in!!

3. Als het mengel aan de kook in, haal de pan van het vuur af en voeg het mengel in een schone glazen pit. Bedek het met een stof en rubberen band en laat het 3 dagen staan.   


 4. Na 3 dagen zie je dat de azijn van de puree is gaan scheiden. Je kunt deze azijn afscheppen en bewaren voor spicy gerechten of voor de volgende hotsaus, maar ik heb het maar zo gelaten....en in een fles gedaan. Als je dit doet, moet je wel voor gebruik steeds de fles schudden!!

Enjoy deze spicy item. Geniet ervan en veel plezier in de keuken!
Fey ^.^

2 opmerkingen :

 1. hoi kan je het ook gewoon gelijk in een flesje doen met afsluitbare dop zoals van weckpot. want wil deze ook wel maken ziet er goed uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Eveliene,

   Bedoel je, in plaats van te koken, gewoon in een flesje doen? Ah, dan krijg je een soort van 'raw' versie van de hotsaus. Dat kan natuurlijk ook! Ik heb wel gemerkt dat de 'gekookte' versie wat sterker is.

   Verwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)