donderdag 4 december 2014

Proteïne Poeders - bouw je spieren op!

Proteïne poeders, heb je daar ooit van gehoord? Het wordt vaak gebruikt door bodybuilders en andere krachtsport beoefenaars, omdat de proteïnen het herstel in je spierweefsel bevorderen en het nieuw spierweefsel stimuleert. Misschien heb je, net als mij, wel eens de ingrediënten op de achterkant van zo'n grote pot gelezen. Ik schrok me kapot! Er zat veel troep in. Gelukkig is dit niet altijd het geval.



Als onderdeel van mijn routine probeer ik regelmatig gebruik te maken van de krachtmachines in mijn gym. Sinds kort heb ik een nieuwe weegschaal en zie ik dat mijn lichaam maar uit 32% spierweefsel bestaat. Dat is weinig. Na een snelle consulte op Google kwam ik erachter dat ik veels te weinig proteïne naar binnen werk. Ik eet rond de 20 gram proteïne per dag, terwijl dat tussen de 80 - 90 gram per dag moet eten. Proteïne poeder zou dus een goede toevoeging zijn aan mijn dieet. 

De meest bekende proteïne poeder is whey proteïne poeder - wei is een bijproduct van de kaasindustrie en bevat veel eiwitten, vitamine B, melksuiker, mineralen en weinig vet. Maar in weipoeder zit er vaak ook veel suikers, soja, gluten, conserveringsmiddelen, dierlijke proteïne en eieren. 



Dus welke proteïne poeders zou je kunnen gebruiken als vegan?

  • Hennep proteïne - heeft een grote hoeveelheid plantaardige proteïne, alle essentiële aminozuren, vitamine E, lecithine en andere enzymen. Hennep proteïne heeft ook een groot gehalte aan mineralen. Zoek vooral naar een biologisch merk!

    Hennep proteïne heeft een wat nootachtige smaak. Ik zou trouwens niet aanraden om meteen met 1 eetlepel te beginnen, maar met een halve, omdat de proteïne erg poederig is en dat proef je in een smoothie.

    Ik zou ook voorzichtig zijn met hennep proteïne. Koop niet meteen een grote hoeveelheid, maar eerst een kleine hoeveelheid om te kijken of je wel of niet allergisch bent. Ik was er namelijk gevoelig voor.
  • Erwten proteïne poeder - prima alternatief voor soja en hennep proteïne. Je hebt per 100 gram poeder, 82% proteïne. Erwten zijn een goede bron van proteïne en bevatten weinig vet. De proteïne wordt gewonnen uit gele erwten. Erwten proteïne bevat ook arginine, wat een belangrijke rol speelt bij het opbouwen van spieren. Het is ook rijk aan lysine en glutamine.

    De erwten poeder die ik tot nu toe heb geprobeerd heeft een vanille smaak. Het smaakt romig en heel vaag naar erwten. Net als met de hennep proteïne, zou ik eerst beginnen met een halve eetlepel en dan overstappen naar 1 eetlepel. Ik verdeel meestal de porties tussen twee smoothies, omdat ik vaak de korreltjes voel. Dit is tot nu toe mijn favoriete proteïne poeder van degenen die ik geprobeert heb (normaal, hennep en erwten).


  • Bruine rijst proteïne - prima alternatief voor soja en hennep proteïne. Deze poeder is rijk aan calcium, natrium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, vezels en andere aminozuren. Per 100 gram poeder heb je 79% proteïne.

    Deze poeder heb ik zelf nog niet gebruikt, maar het is wel een goede combinatie als je erwten proteïne poeder gebruikt. De profielen van de aminozuren uit beide proteïne poeders vullen elkaar goed aan. Ik zal waarschijnlijk binnenkort een review maken van dit product.
  • Aardappel proteïne - zeker één van de jongste proteïne poeders op deze lijst, maar dit wordt steeds populairder in Amerika. Aardappel proteïne bestaat uit 90 - 95 % proteïne, wordt snel verteerd en opgenomen door het lichaam, en kan door bijna iedereen gegeten worden. Het lijkt ook in Nederland te worden gemaakt.

    Deze poeder heb ik ook nog niet gebruikt. Ik lees online dat deze poeder wel een sterke smaak heeft, dat het moeilijk oplosbaar is in drinken en het is ook duurder dat de rest van de proteïne poeders die ik genoemd hebt.
Proteïne poeders kun je gebruiken in smoothies, maar ook in vegan melk, sap, gepureerde groenten, appelmoes, etc.

 Gebruik jij proteïne in je dieet? Zoja, waar geef je de voorkeur aan?
Laat een bericht achter ^.^

Remember, eat your veg!

6 opmerkingen :

  1. O wat grappig, ik ben toevallig laatst begonnen met eiwitshakes omdat ik twee keer in de week zware krachttraining doe, en dan de hele dag trek had. Ik eet op zich wel voldoende eiwit al (zeker 60 gram per dag) maar wou die trek op gezonde wijze stillen... Ik bestelde Garden of Life Raw proteinshake, zie hier mijn review: http://deplantaardigekeuken.blogspot.nl/2014/11/getest-garden-of-life-eiwitshake-raw.html
    Superfijn spul én gezond! Ik heb nu ook de vanille chai spice smaak besteld :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn dat je eentje gevonden hebt die je zo lekker vindt :)
      Ik heb nog geen blends geprobeerd, maar wil mijn eigen blend proberen te vinden die goed voor me werkt. Anders probeer ik deze wel!

      Verwijderen
  2. Ikzelf fitness zo'n drie keer per week. Om de resultaten van mijn fitness te bevorderen gebruik ik creatine en proteine. Tot dusver helpen deze twee hulpmiddelen mij enorm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,
      Fijn om te horen dat jij gevonden hebt wat goed voor jou werkt! Ik heb zelf ook veel gehoord over creatine, maar ik heb het zelf nog nooit gebruikt.

      Verwijderen
  3. Bedankt voor dit interessante artikel! Ik volg sinds zo'n anderhalf jaar een veganistisch dieet en ik ga daarnaast 5 keer per week naar de sportschool.
    Om voldoende eiwitten binnen te krijgen vertrouw ik - wat pure voeding betreft - vertrouw op mijn dagelijkse portie linzen, bonen en tofu (of tempeh).

    Om mijn eiwittotaal verder aan te vullen (ik sport vrij fanatiek) neem ik dagelijks met mijn havermout in de ochtend 2 scheppen henneppoeder (naast gebroken lijnzaad dat ik hier óók bij doe) en neem ik gedurende de dag een aantal (kikker)erwtshakes. Tot nu toe heb ik hier (veel) meer spiermassa mee opgebouwd in vergelijking met wanneer ik vroeger voornamelijk vlees en zuivel at/dronk.

    Andere supplementen die ik neem en die voor mij ZEER effectief werken, zijn:
    - Biologische Guarana Poeder extract (pre-workout);
    - Creatine (pure) Monohydraat (pre + post-workout);
    - Beta-Alanine (pre + post-workout);
    - Gefermenteerde BCAA's 4:1:1, speciaal voor veganisten (pre + post-workout)

    Ik moet zeggen dat de resultaten indrukwekkend zijn! Ik had nooit verwacht dat plantaardige poeders net zo effectief zouden zijn als (het zéér ongezonde) Whey Proteine poeder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ik ben blij dat dit goed voor jou werkt! En je hebt gelijk, het is goed om het zoveel mogelijk uit pure voeding te halen. Hartelijk dank dat je ook je voedingspatroon wou delen.

      De laatste tijd gebruik ik geen proteine poeders meer, omdat ik echt moeite heb met de structuur ervan, maar ik ben er laatst achtergekomen dat ik zelfgemaakte soja / kikkererwten wei (whey, als bijproduct van mijn zelfgemaakte tofu) best wel lekker vind. Ik probeer dus nog altijd meer bronnen van proteine te vinden ^.^

      Nog veel succes met je workout regime!

      Verwijderen

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)