woensdag 19 november 2014

Osawaka Cake recept

Als je vaak in de Ekoplaza bent, heb je deze cake vast en zeker gezien: de Osawa cake. Toen ik de naam zag moest ik meteen denken aan het Osaka-district in Japan. Maar, zo Japans is deze cake niet, ook al zou je dat denken als je een aantal van de ingrediënten zag.

Deze cake is gewoon lekker Hollands...check het maar eens op Google. Je vindt er vrijwel alleen Nederlandse recepten voor. Dit is een prima cake waar je ''leftovers" voor kunt gebruiken, bijvoorbeeld, restjes rijst en havermout. Trouwens, de term 'cake' is beetje misleidend. Deze cake is net zoveel een cake als een Amerikaanse fruitcake dat is. Het is erg compact. Ik zou het meer als koek/cake hybrid classificeren.
Wat heb je nodig?

200 gram zilvervliesrijst (het liefst ronde)
100 gram havervlokken (fijn, je kunt ook groffe vlokken gebruiken en ze even in de blender doen)

75 gram volkoren meel
50 gram rijstmeel (je kunt ook gewoon volkoren meel / normale meel gebruiken)

150 gram noten (traditioneel kiest men voor hazelnoten, maar kies zelf wat je lekker vindt. Ik heb 60% hazelnoten, 30% walnoten en 10% amandelen gebruikt).
sesamzaad

75 gram rozijnen
75 gedroogde bosbessen (of ander gedroogd fruit, bijvoorbeeld vijgen of meer rozijnen)

2 eetlepels kokosolie of druivenpitolie
180 - 200 ml diksap of appelmoes (veel mensen gebruiken appeldiksap. Ik had gekozen voor een appel bosvruchten diksap)

1 theelepel zout (fijn zeezout)
2 theelepels vanilla extract

2 theelepels kaneel + 1 stokje kaneel
nootmuskaat
De oven verwarm je voor op 180°c

1. Was de rijst en kook het gaar. Voeg nadat de rijst aan de kook is gebracht het stokje kaneel toe (je kunt dit ook overslaan, het geeft echter meer een kaneelsmaak aan de cake). Week ondertussen de rozijnen en bosbessen in warm water.

Vet de cakevorm in met de kokosolie of druivenpit olie  en strooi sesamzaadjes op de bodem en de zijkanten van de vorm.

2. Roost je noten even in een pan op medium vuur voor ongeveer 5 minuten.

3. Voeg de rest van de ingrediënten samen, en voeg de rijst en rozijnen / bosbessen toe. Het mengens moet een beetje plakkerig zijn.

Is het te droog? Voeg wat extra diksap of water aan het mengsel. Is het te vloeibaar? Voeg wat meer meel toe aan het mengsel.

4. Doe het mengsel in de cakevorm. Pak een houten pollepel en druk het goed in de cakevorm. Strooi wat sesamzaadjes over de bovenlaag.

5. Bak de Osawa cake 45 - 60 minuten in de oven. Laat de Osawa cake dan afkoelen in de bakvorm en haal het eruit al het koel is. Je kunt het eventueel ook warm serveren, maar ik laat altijd de cake even rusten in het bakvorm. Snij in plakjes en geniet ervan!En, wat is jouw favoriete koek / cake hybrid? 
Laat een bericht achter!

Remember, eat your veg! ^.^

0 reacties :

Een reactie posten

Leave a comment, message, greeting...I will read it!
(P.s. jammer genoeg lukt het mij niet om een reply achter te laten. Ik probeer dit te fixen! Ik lees en waardeer jullie comments wel ^^)